Ημερολόγιο δραστηριοτήτων για ηλικίες 8-10 μηνών
Ο χρόνος που περνάς παίζοντας με το μωρό σου είναι πολύτιμος και η απόλαυση αυτού του χρόνου μαζί σου χαρίζει στιγμές διασκέδασης και στους δυο σας. Ωστόσο, η ώρα του παιχνιδιού δεν είναι απλώς και μόνο ξεχωριστές στιγμές που περνάτε μαζί. Σου δίνει, επίσης, την ευκαιρία να βοηθήσεις το μωρό να αναπτύξει τις κινητικές και δημιουργικές του δεξιότητες, καθώς και τις δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
Αν το μωρό σου δεν έχει αρχίσει ακόμα να μπουσουλάει, σίγουρα δεν θα αργήσει να το κάνει. Συνήθως ένα μωρό αρχίζει να μπουσουλάει στις ηλικίες μεταξύ επτά και δέκα μηνών. Η ικανότητα του μωρού να πιάνει αντικείμενα γίνεται ακόμα πιο αναπτυγμένη και πλέον είναι πιθανό να μετακινεί τα αντικείμενα από το ένα χέρι στο άλλο. Σύντομα θα μπορεί να συγκρατήσει το σώμα του χρησιμοποιώντας τα χέρια και τα πόδια του αν αρχίσει να γέρνει ενώ κάθεται. Η ένταξη του δημιουργικού παιχνιδιού και του παιχνιδιού φαντασίας στην ημέρα σας συμβάλλει στη βελτίωση των σωματικών ικανοτήτων και της εγκεφαλικής ανάπτυξης του μωρού σου.
Κάθε μωρό είναι μοναδικό και αναπτύσσεται με τον δικό του ρυθμό. Περίμενε από το μωρό να σου δείξει ότι έχει τη δύναμη και τις αναπτυξιακές δεξιότητες για να αντεπεξέλθει στα παιχνίδια που επιλέγεις να παίξετε. Ακολουθούν πέντε ευχάριστες δραστηριότητες για να ξεκινήσετε...
1. Τι; Ας μαγειρέψουμε
Πώς; Άφησε το μικρό σου να το παίξει σεφ με ξύλινες κουτάλες, πλαστικά μπολ και άλλα μη αιχμηρά αντικείμενα από την κουζίνα.
Γιατί; Το μωρό λατρεύει να εξερευνά νέα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας και τα δυο του χέρια για να τα εξετάσει. Το κράτημά του γίνεται πιο αναπτυγμένο και έτσι θα απολαμβάνει να σηκώνει και να παίζει με αντικείμενα διαφορετικών σχημάτων και μεγεθών. Επίσης, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για να κάνεις μια εισαγωγή στο παιδί σου σχετικά με τις αρχές της υγιεινής διατροφής. Καθώς μεγαλώνει, μπορείς να προσθέσεις παιχνίδια ρόλων κατά τη διάρκεια των οποίων θα «μαγειρεύετε» τα γεύματα μαζί.
2. Τι; Παιχνίδια στοίβαξης
Πώς; Παρότρυνε το μωρό σου να στοιβάξει τουβλάκια το ένα πάνω στο άλλο για να σχηματίσει έναν πύργο. Το πιθανότερο είναι ότι θα απολαύσει την κατεδάφιση τόσο όσο και τη στοίβαξη! Σε αυτό το παιχνίδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί κάθε ελαφρύ αντικείμενο που μπορεί να τοποθετηθεί το ένα πάνω στο άλλο — ξύλινα τουβλάκια, πλαστικοί δακτύλιοι, άδειες συσκευασίες γιαουρτιού ή πλαστικά κύπελλα.
Γιατί; Τα παιχνίδια στοίβαξης βοηθούν το μωρό να αναπτύξει τις δεξιότητες λεπτής και αδρής κινητικότητας, καθώς και να βελτιώσει τον συντονισμό χεριών-ματιών. Θα μάθει, επίσης, τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος όταν ο πύργος καταρρεύσει!
3. Τι; Λίκνισμα, κροτάλισμα και κρότος
Πώς; Βάλε λίγη μουσική και παρακολούθησε το μικρό σου που αρχίζει να λικνίζεται και να κινείται στον ρυθμό της. Παρότρυνέ το να λικνιστεί ή να χτυπήσει τα χέρια ρυθμικά. Με λίγο ρύζι μέσα σε ένα μπουκάλι φτιάχνεις μια υπέροχη μαράκα ή μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα κουτάλια και τα μπολ με τα οποία παίξατε στην κουζίνα σαν τύμπανο. Οτιδήποτε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κροτάλισμα, κρότο ή άλλο θόρυβο είναι μουσικό όργανο!
Γιατί; Ο χορός, η κίνηση και η παραγωγή μουσικών ήχων από εσένα και το παιδί μαζί είναι ένας υπέροχος τρόπος για να είστε δημιουργικοί και να περάσετε ευχάριστα. Σε αυτή την ηλικία, το μωρό λατρεύει να κινείται, να χοροπηδά και να κουνιέται μπρος-πίσω. Το μουσικό παιχνίδι μπορεί επίσης να ενισχύσει την ανάπτυξη της ομιλίας του, καθώς θα μάθει να αναγνωρίζει και να ανταποκρίνεται στις αλλαγές του ρυθμού, μια δεξιότητα που, αν μαθευτεί νωρίς, μπορεί να έχει μακροχρόνια επίδραση.
4. Τι; Πάρκο περιπέτειας
Πώς; Όταν το μωρό σου έχει μάθει να μπουσουλάει, χρησιμοποίησε μαξιλάρια και κουβέρτες για να φτιάξεις λόφους και σήραγγες, ώστε να μπουσουλάει πάνω, κάτω και γύρω από αυτά.
Γιατί; Αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει το μωρό σου να εξασκήσει την κίνησή του με ευχάριστο τρόπο. Θα το βοηθήσει, επίσης, να αναπτύξει ισορροπία, δύναμη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων.
5. Τι; Έλεγχος πορείας
Πώς; Σπρώξε τον καναπέ στον τοίχο, κατά προτίμηση σε ένα δωμάτιο με μαλακό δάπεδο ή χαλί. Βοήθησε το μωρό σου να σταθεί στη μια άκρη και στη συνέχεια παρότρυνέ το να διασχίσει το δωμάτιο μέχρι την άλλη άκρη. Αν δεν φαίνεται πρόθυμο να το κάνει, απλώς δοκίμασε να το κρατήσεις από τα χέρια και να το παροτρύνεις να κάνει μερικά βήματα. Αλλιώς, προσπάθησε ξανά σε δύο εβδομάδες.
Γιατί; Μόλις το μωρό μάθει να μπουσουλάει καλά, σύντομα θα αρχίσει να ωθεί τον εαυτό του σε όρθια θέση και θα αρχίσει να περιφέρεται. Η εξάσκηση αυτής της δεξιότητας θα το βοηθήσει να αναπτύξει αυτοπεποίθηση, αλλά και τη μυική δύναμη που χρειάζεται, ώστε να μάθει τελικά να περπατάει.
Πηγές
Shelov SP & Altmann TR (Eds.). (2009). American Academy of Pediatrics. The complete and authoritative guide Caring for your baby and young child birth to age 5 (5th ed.). USA: Bantam Books.
Zhao TC, Kuhl PK. Musical intervention enhances infants’ neural processing of temporal structure in music and speech. Proc Natl Acad Sci USA 2016; 113(19); 5212-7.
Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2017
Σχετικά άρθρα