Όταν το μωρό σου πιάνεται στο στήθος σου και το κλείνει καλά με το στόμα του, αυτό είναι η «προσκόλληση στον μαστό».
Η σωστή προσκόλληση εξασφαλίζει πως το μωρό σου τρέφεται σωστά και είναι συχνά το κλειδί για έναν άνετο και ικανοποιητικό θηλασμό. Η σωστή προσκόλληση, όμως, μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για ορισμένες μανούλες και μωρά. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε μεταξύ γυναικών που σταμάτησαν τον θηλασμό μέσα στον πρώτο μήνα, πάνω από το 50% είπε ότι αντιμετώπισε δυσκολίες με την προσκόλληση στο στήθος και αυτός ήταν ο βασικός λόγος που σταμάτησε.
Τα καλά νέα είναι ότι η σωστή προσκόλληση στον μαστό είναι μια δεξιότητα που μπορείτε να μάθετε και οι δύο! Ακόμη κι αν σου φανεί δύσκολο στην αρχή, σύντομα θα βρεις τον τρόπο με λίγη εξάσκηση και υπομονή. Αν το μωρό σου δεν πιάσει το στήθος σου τέλεια τις πρώτες φορές, μην ανησυχείς. Σύντομα θα τα καταφέρει. Να θυμάσαι πως ο θηλασμός προσφέρει στο μωρό σου οφέλη για την υγεία που κρατούν μια ζωή, επομένως αξίζει πραγματικά να ξοδέψεις λίγο χρόνο τώρα για να το πετύχεις.
Ακολούθησε αυτές τις κορυφαίες συμβουλές για να ετοιμαστείς για τον θηλασμό, κι έπειτα έλεγξε την τοποθέτηση του μωρού σύμφωνα με τις παρακάτω εικόνες:
1. Γαργαλητό
Όταν το μωρό σου βρίσκεται στο στήθος σου και ετοιμάζεται να φάει, γαργάλησε τα χείλη του με τη θηλή σου έως ότου
ανοίξει καλά το στόμα του.
2. Αγκαλιά
Φέρε το μωρό σου κοντά στο στήθος σου (αντί να μετακινήσεις το στήθος σου προς αυτό) και
βεβαιώσου πως το πηγούνι και η κάτω γνάθος θα αγγίξουν πρώτα το στήθος σου.
3. Τοποθέτηση
Το κάτω χείλος του μωρού σου θα πρέπει να είναι μακριά από το κάτω μέρος της θηλής σου. Αυτό γιατί
θέλεις να πιάσει μεγάλο μέρος του στήθους σου, όχι μόνο τη θηλή σου.
6 σημάδια σωστής προσκόλλησης
Ρώτησε τον ειδικό
Ε: Πονάει λιγάκι! Είναι φυσιολογικό;
Α: Μια μικρή ευαισθησία στην αρχή είναι συνηθισμένο φαινόμενο, αλλά δεν θα πρέπει να νιώθεις πόνο. Βεβαιώσου πως το μωρό σου έχει πιάσει μεγάλο μέρος του στήθους σου – αν ρουφάει μόνο τη θηλή, μπορεί να νιώσεις δυσφορία. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, διέκοψε την αναρρόφηση βάζοντας απαλά ένα καθαρό δάχτυλο στην άκρη του στόματός του. Στη συνέχεια, πήγαινε ξανά στο βήμα 1 (Γαργαλητό) και ενθάρρυνε το μωρό σου να πιάσει πάλι σωστά το στήθος.
Ε: Δεν είμαι σίγουρη αν ρουφάει το μωρό μου όταν τρώει. Υπάρχει περίπτωση να μην ρουφάει δυνατά;
Α: Αν το μωρό σου δεν έχει πιάσει σωστά τον μαστό, μπορεί να δυσκολεύεται να τραβήξει γάλα από το στήθος σου όταν τρώει. Αν πιστεύεις πως έχει προσκολληθεί σωστά αλλά νιώθεις ακόμη πως δεν ρουφάει καλά ή αναρωτιέσαι αν πίνει αρκετό μητρικό γάλα, μίλησε με έναν ειδικό γαλουχίας ή άλλο πάροχο υγείας.
Ε: Το μωρό μου αναστατώνεται… το ίδιο κι εγώ! Τι μπορούμε να κάνουμε;
Α: Χαλάρωσε. Πάρε μια βαθιά ανάσα, κάνε ένα διάλειμμα και δοκίμασε ξανά. Μπορείς να δοκιμάσεις άλλη στάση (βλ. Στάσεις θηλασμού) ή την επαφή δέρμα-δέρμα βάζοντάς το στο στήθος σου. Καθησύχασέ το μιλώντας του ήρεμα ή τραγουδώντας του. Όταν ένα μωρό πεινάει, ανοίγει το στόμα του και ψάχνει τη θηλή, είναι ήρεμο και σε εγρήγορση. Αν αρχίσει να κλαίει και είναι ταραγμένο, ίσως είναι επειδή είναι αναστατωμένο και πεινάει. Μόλις νιώσετε και οι δύο άνετα, είστε ήρεμοι και χαλαροί, δοκιμάστε ξανά. Μην ξεχνάς πως χρειάζεται εξάσκηση. Να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου. Κάνεις καταπληκτική δουλειά!
Ε: Το στήθος μου είναι πολύ γεμάτο και το μωρό μου δυσκολεύεται να προσκολληθεί. Τι μπορώ να κάνω;
Α: Θα μπορούσες να βγάλεις λίγο γάλα με το χέρι ή με θήλαστρο προτού θηλάσεις. Έτσι θα αποσυμφορήσεις την πίεση και θα μαλακώσεις το στήθος σου για να μπορεί να προσκολληθεί το μωρό σου. Το γεμάτο στήθος αναφέρεται μερικές φορές ως «συμφορημένο». Αν νιώθεις το στήθος σου συμφορημένο ανάμεσα στα γεύματα, θήλασε ή κάνε άντληση κάθε δύο ώρες για να ανακουφίζεσαι. Θυμήσου, το νεογέννητο μωράκι σου πρέπει να θηλάζει τουλάχιστον 8 με 12 φορές το εικοσιτετράωρο!
Τελευταία αναθεώρηση: Απρίλιος 2017
Σχετικά άρθρα