Το μωρό σου αναπτύσσεται ταχύτερα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ηλικία στη ζωή του. Κατά μέσο όρο, το βάρος που είχε κατά τη γέννησή του θα τριπλασιαστεί και θα αναπτυχθεί περίπου 25 εκατοστά σε μήκος μέχρι να γίνει ενός έτους. Έως τα δεύτερα γενέθλιά του, ο εγκέφαλός του θα έχει τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Για αυτόν τον λόγο, είναι τόσο σημαντικό να βεβαιωθείς ότι το μωρό σου λαμβάνει αρκετές πρωτεΐνες στη διατροφή του. Καθώς αρχίζει να δοκιμάζει στερεές τροφές, υπάρχουν αρκετά άλλα βασικά θρεπτικά στοιχεία που πρέπει να έχεις υπόψη για την προαγωγή της υγείας και της ανάπτυξής του. Πρόσφερε στο μικρό σου μια ποικιλία φαγητών από όλες τις ομάδες τροφών για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνει αρκετές ποσότητες από τα ακόλουθα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία:
• σίδηρο
• ψευδάργυρο
• ασβέστιο
• βιταμίνη D
• βιταμίνη Α
Τρία βασικά μεταλλικά στοιχεία
Το μητρικό γάλα έχει εκ φύσεως χαμηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο που είναι βασικό συστατικό για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σου. Στην ηλικία των έξι μηνών, τα αποθέματα σιδήρου που έχει το μωρό εκ γενετής αρχίζουν να μειώνονται οπότε είναι σημαντικό να του προσφέρεις τροφές πλούσιες σε σίδηρο. Ο σίδηρος βοηθά επίσης το αίμα να μεταφέρει οξυγόνο σε όλα τα μέρη του σώματος όπου είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με έρευνες, πολλά μωρά έξι έως οχτώ μηνών δεν προσλαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα σιδήρου. Η ανεπαρκής πρόσληψη σιδήρου μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, γεγονός που προκαλεί κόπωση και αδυναμία. Παγκοσμίως, περίπου το 43% των παιδιών ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών έχουν αναιμία, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 273 εκατομμύρια παιδιά!
Το μωρό σου χρειάζεται ψευδάργυρο για την υγιή του ανάπτυξη. Παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος και στην καταπολέμηση των μολύνσεων. Επίσης, ο ψευδάργυρος είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη και την αποκατάσταση των κυττάρων και, επομένως, είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για το μωρό σου που βρίσκεται στην ανάπτυξη.
Το ασβέστιο είναι και αυτό ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των οστών, καθώς και των δοντιών του μικρού σου. Επιπλέον, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών του. Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου είναι μια δύσκολη υπόθεση για ορισμένα μωρά σε αυτή την ηλικία, γι’ αυτό εξακολούθησε να θηλάζεις το μικρό σου και να του προσφέρεις τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο.
Δύο σημαντικές βιταμίνες
Το σώμα παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα μας εκτίθεται στο φως του ήλιου. Η βιταμίνη D είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξη των οστών, των δοντιών και των μυών. Καθώς τα μωρά πρέπει να προφυλάσσονται από το φως του ήλιου ή να φορούν αντηλιακό κατάλληλο για την ηλικία τους, δεν μπορούν να παραγάγουν βιταμίνη D και πρέπει να την προσλάβουν από άλλη πηγή. Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει την πρόσληψη συμπληρώματος βιταμίνης D για τα μωρά που θηλάζουν μέχρι να μπορέσουν να πιουν αγελαδινό γάλα, δηλαδή μετά το πρώτο έτος της ηλικίας τους. Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, δηλαδή σε αποσκλήρυνση των οστών που μπορεί να προκληθεί καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν.
Η βιταμίνη Α προάγει την υγιή ανάπτυξη και την όραση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει τη χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης Α σε μωρά και παιδιά ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών σε περιοχές του κόσμου όπου το έλλειμμα βιταμίνης Α είναι υψηλό. Αν δεν είσαι σίγουρη, ρώτησε τον πάροχο υγείας που συμβουλεύεσαι αν ζεις σε μια περιοχή όπου τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Α είναι σύνηθες φαινόμενο.
Πηγές
http://kidshealth.org/en/parents/childs-growth.html?WT.ac=p-ra#catgrowth (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)
https://www.healthychildren.org/English/healthy-living/nutrition/Pages/Vitamin-D-Deficiency-and-Rickets.aspx (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/gradeschool/nutrition/Pages/Vitamin-Supplements-and-Children.aspx (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)
https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/feeding-nutrition/Pages/Vitamin-Iron-Supplements.aspx (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)
http://www.who.int/elena/titles/vitamina_children/en/ (Πρόσβαση στις 18 Δεκεμβρίου 2017)
Finn K, Callen C, Bhatia J et al. Importance of dietary sources of iron in infants and toddlers: lessons from FITS study. Nutrients 2017; 9(7): doi: 10.3390/nu9070733.
World Health Organization. The global prevalence of anaemia in 2011. Geneva, World Health Organization, 2015.
Τελευταία αναθεώρηση: Νοέμβριος 2017
Σχετικά άρθρα